Over deze site

Poëzie-Centraal wordt dé toegangsweg tot alles wat je altijd al hebt willen weten over het poëzielandschap in Vlaanderen. Wij brengen verschillende informatiestromen samen om een gestructureerd overzicht te bieden op wat dat poëzielandschap precies allemaal omvat.

Je kunt op het platform terecht voor het allerlaatste nieuws over dichters & hun werk, polemieken & tendensen. Grondverzakkingen in het literaire veld, maar ook kleine bevingen worden door onze seismograaf opgevangen. Welke e-books poëzie bestaan er? Welke poëzie-activiteiten vinden er plaats? Aan welke poëzie-wedstrijden kan je deelnemen? Welke dichtbundels heeft mijn lokale bibliotheek in de collectie? Welke dichter verkocht het meeste bundels de voorbije maand? Het poëzieplatform zal een antwoord bieden op deze en alle andere vragen.

Naast de verzamelplaats voor poëzienieuws omvat het poëzieplatform ook een overzichtelijke databank van Nederlandstalige Belgische dichters uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Die databank wordt niet enkel door Poëziecentrum zelf onderhouden worden. In het najaar van 2018 vond een crowdsourcing-actie plaats, waarbij Vlaamse dichters uitgenodigd werden om een digitaal profiel aan te maken. Velen gingen op die uitnodiging in en geleidelijk aan zullen al die profielen zichtbaar worden op Poëzie-Centraal. Samen met studenten Nederlands en andere geïnteresseerden zullen we de komende maanden ook profielen aanmaken voor de vele overleden Vlaamse dichters.

Poëzie-Centraal werd gelanceerd op Gedichtendag 2019, donderdag 31 januari. 

Poëzie-Centraal kon enkel gerealiseerd worden door de financiële steun van het Literatuur Vlaanderen, de medewerking van vele partners, waaronder: Creatief Schrijven, Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, Meta4Books, Cultuurconnect, UitinVlaanderen en natuurlijk alle Vlaamse dichters die enthousiast hebben meegewerkt aan de crowdsourcing-actie.

Poëzie-Centraal werd ontwikkeld door Rekall Design.