Foto: Jill Bertels | Writers Unlimited/Serge Ligtenberg

03.07.2020

Poëzieweek 2021: Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schrijven Poëziegeschenk

De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi reageerden enthousiast op de uitnodiging om voor de Poëzieweek 2021 het Poëziegeschenk te schrijven.
Het thema is ‘Samen’ en de auteurs bepalen dan ook samen hoe ze het zullen aanpakken. Dat de ideeën al broeien hoeft niet te verwonderen. Na Peter Verhelst (2018), Tom Lanoye (2019) en 10 jonge auteurs in 2020 is het nu aan een duo. Twee publiekslievelingen met elk een eigen stem.
De Poëzieweek start op donderdag 28 januari 2021 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt tot en met woensdag 3 februari.

Tijdens de Poëzieweek is het Poëziegeschenk verkrijgbaar in de deelnemende Vlaamse en Nederlandse boekhandels. Bestellen van het Poëziegeschenk en campagnematerialen kan vanaf 1 september via de website www.poezieweek.com die in een nieuw kleedje zal zitten.

De coördinatie van de Poëzieweek 2021 voor Vlaanderen ligt bij Poëziecentrum (Gent), het contact in Nederland loopt via Awater/ Stichting Poëzieclub.

Thema: ‘Samen’

We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’. We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie. Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Denk maar aan De Eenzame Uitvaart, de Klimaatdichters, de Partij voor de Poëzie,…  Hun woorden rijgen zich aaneen en vormen een levensader die pulseert en het hart vormt van onze samenleving. Ze verbinden en voeden ons, inspireren en brengen samen.

Over de geschenkauteurs

Maud Vanhauwaert (1984) – spreek uit ‘móód’ – zwaaide net af als stadsdichter van Antwerpen. Haar stadsdichterschap, waarin ze zocht naar nieuwe vormen voor poëzie, mondde uit in het lijvige Het stad in mij (Das Mag). 'Een feest van een boek', noemde Trouw het. Maud debuteerde in 2011 met Ik ben mogelijk (Querido), waarvoor ze de Vrouw Debuut Prijs ontving. Met Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) won ze zowel de Hughues C. Pernathprijs als de Publieksprijs van de Herman De Coninckprijs. Ze volgde de opleiding Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en Taal-en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Ze maakt deel uit van het Europese dichtersnetwerk ‘Versopolis’. Met haar performances trad ze op in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. 

"Ik voel me vereerd door de opdracht, en kijk ernaar uit om die samen met Rodaan aan te pakken. Rodaan en ik zijn jaren geleden al eens aan elkaar blijven haperen. Ik was meteen gefascineerd door zijn betoverende taal die je direct naar een andere wereld katapulteert. Net omdat wij op zoveel vlakken verschillen, lijkt het mij spannend om samen met hem rond 'samen' te dansen. Dat kan vonken geven!"

Rodaan Al Galidi (1971) is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in Irak niet naar school mocht, heeft hij hier zichzelf leren lezen en schrijven. Hij publiceerde zeven romans en acht dichtbundels in het Nederlands. Zijn recentste dichtbundels zijn Koelkastlicht (2016, Uitgeverij Jurgen Maas), dat genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en Neem de titel serieus (2018, Uitgeverij Jurgen Maas). In 2016 verscheen zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (Uitgeverij Jurgen Maas) over zijn jarenlange asielprocedure. Het werd inmiddels aan drie landen verkocht. Begin dit jaar verscheen Holland (Uitgeverij De Kade), het vervolg op dit boek.

"Maud en ik kennen elkaar al vanaf dat zij jong was en ik oud. Nu is zij net niet oud en ik ben net bejaard. We hebben elkaar leren kennen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Ze is een prachtig mens met een enorm gevoel voor taal, een geweldige performer. In die tijd deed zij de presentatie voor het Zuiderpershuis. Ik was illegaal en werd geadopteerd door PEN Vlaanderen en het Zuiderpershuis."


 

De Poëzieweek

De Poëzieweek wordt georganiseerd door vele poëziepartners in Vlaanderen en Nederland:
Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, Stichting Lezen, Iedereen Leest, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Boek.be, Wintertuin, Explore the NorthLeeuwarden City of Literature 2020 en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen.
Met een bundeling van activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Tags: Evenementen, Poëzieweek