Vrolijke verwoesting

Delphine Lecompte

2019, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] In Vrolijke verwoesting gaat Delphine Lecompte door waar ze gebleven was en tilt ze haar poëzie naar een volgend niveau. Andermaal is haar verbeelding grenzeloos, kijkt ze de waanzin recht in de ogen en worden haar gedichten bevolkt door talloze wonderlijke figuren, zoals de bedeesde zeepzieder, de mystieke chrysantenkweker en de analfabetische jongenshoer. En ook dit keer bezit haar droomachtige poëzie een expressieve taalkracht die zo groot is dat het effect betoverend is: wie één zin leest, zal zich niet meer kunnen losmaken uit dit fantastiche universum.

159 pagina's

The Best of Delphine Lecompte

Delphine Lecompte

2018, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] Het oeuvre van Delphine Lecompte vormt een ontembaar en onvoorspelbaar universum. In inmiddels zeven bundels bevraagt ze volstrekt genadeloos en vol branie zichzelf, de wereld en de poëzie. Nu is het tijd voor een Best Of, waarin alle incestueuze imkers, gekwelde touwslagers, pedofiele tuinmannen, norse walvisjagers, morose windhondenfokkers, mystieke chrysantenkwekers, verwaarloosde hoefdieren, onbereikbare moeders en de geliefde oude kruisboogschutter een nieuw verband met elkaar aangaan. Ze bevolken een wereld die vol is van woede en gekte, maar ook van bezinning, verliefdheid en troost.

120 pagina's

Western

Delphine Lecompte

2017, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] Een vrouw is belust op wraak. Na een moeizame jeugd in een obscuur dorp, een wisselvallig liefdesleven en een hobbelig arbeidsparcours spreekt ze over de mensen en ervaringen die haar ooit het leven zuur maakten. Eerherstel en erkenning krijgen is haar doel. Western is een dichtbundel vol spanning en avontuur. Met haar uitzinnige taalgebruik schept Delphine Lecompte wederom een wereld die vol is van woede en gekte, maar ook van bezinning en liefde. Ze daagt zichzelf uit als dichter, is soms genadeloos, dan weer gevoelig, en ze formuleert een antwoord op de vraag: hoeveel cowboy schuilt er in de mens? ’s Nachts bedrijven we de liefde Om de ogen van de sterren uit te steken De sterren zijn niet onder de indruk Wij ook niet

116 pagina's

Dichter, bokser, koningsdochter

Delphine Lecompte

2015, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] Delphine Lecompte keert terug met een zesde dichtbundel waarin de incestueuze imkers, lankmoedige dadaïsten, gekwelde touwslagers, pedofiele tuinmannen, morose windhondenfokkers, mystieke chrysantenkwekers en daadkrachtige vogelwichelaars nog steeds deel uitmaken van haar universum. Voor het eerst valt er in haar gedichten vrolijkheid, verliefdheid en troost te bespeuren. Er is zelfs plaats voor ondubbelzinnige tederheid. Toch blijft Lecompte in Dichter, bokser, koningsdochter voornamelijk gevaarlijk, grillig en onvoorspelbaar. Bij vlagen is ze ronduit tegendraads.

111 pagina's

De baldadige walvis

Delphine Lecompte

2014, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] De baldadige Lecompte laat opnieuw van zich horen met een subversieve dichtbundel. Over taxidermie en chantage. Over mummificatie en seks. Over zelfkastijding en kerst. Maar ook over haar heilzame en/of verte(de)rende ontmoetingen met lankmoedige boemannen, weerbarstige zeepzieders, achteloze stierenvechters, transseksuele coniferenscheerders, anemische hoefsmeden, gierige blikslagers, valse vogelwichelaars en profetische varanen. De moeder blijft de onbereikbare lustgodin. De vader is nu eens een weglopende buikspreker, dan weer een snaarzieke tuinman. De oude kruisboogschutter, de partner en muze, heelt en deelt goede raad uit. Maar Delphine legt de goede raad naast zich neer en volhardt in de branie, en in de tomeloosheid. Probeer haar niet te temmen! Delphine Lecompte (1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel, De dieren in mij, kreeg de C. Buddingh-prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen 2011. Bij De Bezige Bij Antwerpen verschenen haar succesvolle bundels Blinde gedichten (2012) en Schachten en amuletten (2013). Lecomptes gedichten worden vertaald naar het Frans en het Engels.

159 pagina's

Schachten en amuletten

Delphine Lecompte

2013, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] Er was eens een orakel.Er was eens een vrouw die strijken kon noch naaien.Maar ze schreef de sterren van de hemel. Oh ja. En ook al waren het slechts stoffen sterren gestikt op een oudpaardendeken (gekregen van haar muze de oude kruisboogschutter,op tweede kerstdag), toch bleef ze schrijven tegen beter weten in!En heer, ze werd beter. Alsmaar beter. Lees maar. Delphine Lecompte (1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel, De dieren in mij, kreeg de C. Buddingh-prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen 2011. In 2012 verscheen haar succesvolle bundel Blinde gedichten. Haar gedichten worden vertaald naar het Frans en het Engels.

143 pagina's

Blinde gedichten

Delphine Lecompte

2012, De Bezige Bij

[FLAPTEKST] De derde dichtbundel van Delphine Lecompte is de eerste. Haar eerste ambitieuze, voldragen worp. Er wordt afgerekend met surrogaatvaders en er is geen plaats meer voor kleingeestige vetes. De moeder hoeft niet vermoord te worden en de muze wordt driedimensionaal. Het zijn ik-gedichten waarin de ik genadig is voor anderen, maar compromisloos spottend en kastijdend voor zichzelf.

125 pagina's

Verzonnen prooi

Delphine Lecompte

2010, De Contrabas

60 pagina's

De dieren in mij. Gedichten

Delphine Lecompte

2009, De Contrabas

Debuut

48 pagina's

Laatste aanpassing: 11 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.